Eldsjälen för Ung Företagsamhet tackar för sig

Anders Nordén, hade en lång erfarenhet av reklambranschen, när sadlade om till lärare 93-94 och han blev klar samtidigt som medieprogrammet på gymnasienivå startade. Programmet blev snabbt populärt. Lidingö satsade stort och jag fick anställning på Gångsätra gymnasium – det blev en högvinst för mig, säger Anders.

Under många år har jag fått möjlighet att driva programmet med duktiga kollegor, som bland annat innefattat mediekommunikation, fotografi, grafisk kommunikation och rörlig bild samt Arbetsplatsförlagd utbildning, APU, praktikplatser för ungdomarna. Genom samarbete med näringslivet och med eldsjälar och förebilder såsom Ann Nagel, Gerre Versteegh, Anders Odén, Mikael Ehring för att nämna några personer, har många nyttiga samarbeten och praktikplatser skapats under åren till glädje för alla.

År 2001 började jag med UF, Ung Företagsamhet som innebär att ungdomar som går i gymnasiet får möjlighet att pröva på att starta företag.  Vi hade julmässor på skolan och engagerade företagarföreningar som agerade jury och det var mycket stimulerande. Men efter ett tag förstod vi att även denna verksamhet behövde styras upp och vi rekryterade en lokal näringslivsjury 2010 med bestämda bedömningskriterier med Ann Nagel som ordförande.

Affärsplanens utformning väger tungt, säger Anders – det går inte att driva ett företag utan en riktig affärsplan.

2015 fick vi arrangera vår Julmässa för UF i Stadshuset, där alla företag fick möjlighet att visa upp sin affärsidé mer konkret för Lidingöbor. Näringslivschefen Malin Rosenqvist har tillsammans med Anders varit drivande, och varje år kommer allt fler Lidingöbor för att ta del av alla entreprenörers affärsidéer som numer har stor fokus på hållbarhet och miljö.

För eleverna har UF-mässan bidragit till stolthet som har fått alla att växa, och det har också varit spännande att genom åren följa de olika elevernas utveckling, hur de byggt team och skapat samhörighet och briljanta affärsidéer, fortsätter Anders och roligaste jag har gjort under mina år med UF-företagen var när vi under 11 år åkte med de några lyckliga ekonomistudenter till New York, där de fick möjlighet att presentera sin affärsplan live på NYSE, Nasdaq och Ernst & Young – en riktig höjdare både för dem och för mig!

Ett annat roligt samarbete sedan 2016 är med Rotary Milles som arrangerar ”Draknästen”, där företagens affärsidéer drillas av tre Draknästen från Rotary Milles.

Att träffa ungdomar och lyssna på dem har varit helt underbart, men nu är det dags att gå i pension och lämna över stafettpinnen, säger han. Jag kommer säkert att sakna mitt arbete men har lovat att hoppa in och hjälpa till därefter om det skulle behövas, annars är jag övertygad om att min efterträdare Monica Öman m. fl. kommer att driva detta vidare på ett strålande sätt, säger Anders avslutningsvis.

Dela gärna detta inlägg