Hur känns det att få utmärkelsen Gustaf Dalén?
-Vi blev både glada och förvånade när vi fick reda på att vi fått Gustaf Dalén utmärkelsen, då vi trodde att priset var förknippat med en teknisk uppfinning, men gratulationerna har strömmat in både från vänner och affärsbekanta som säger ”äntligen” eller ”välförtjänt” och vi känner oss oerhört stolta, säger Cecilia (Cian) och Gerard (Gerre) Versteegh.
Er resa har varit brokig – vad har varit den största utmaningen?
Att driva företag innebär att ständigt se möjligheter och lösa problem. Vi har bägge vuxit upp i entreprenörsfamiljer. Cians mamma Lil Wettergren, jurist i botten utvecklade familjeföretaget Pauliströms Bruk och introducerade pappersblöjan i Sverige. Cians pappa kommer från en bokhandlarfamilj i Göteborg.
Gerres släkt har varit i skogsindustrin och järnhandel samt skeppsvarv och chokladfabrik i Norge. Så vi, liksom våra barn, har levt med familjeföretagets frågor vid matbordet.
Vi har haft flera stora utmaningar på vägen, säger Gerre. Att köpa margarinfabriken var förstås ett vågat steg. Det var en tuff tid och lättnaden var stor när vi till slut sålde det färdigarbetade konceptet, Gåshaga Brygga. Ett projekt, för vilket jag fick Mäklarsamfundets pris för nytänkande, säger Gerre.
Andra jobbiga år var under den fysiska videomarknadens nedgång och fall. Videomarknaden togs successivt över av, framför allt, den illegala marknaden på internet. Då gällde det att tänka om och analysera våra styrkor och omvärldens utveckling. Av en god vän fick vi Gustaf Daléns Optimist-nål som vi använde– Var optimist! Det känns extra kul idag att vi redan tidigt anammade Gustaf Daléns visdomsord och i år får utmärkelsen, säger bägge.
Uppstarten av en ny tjänst, leveranser av sjukvårdsmateriel i Uppsala 2019, blev också en riktig rysare när vi skulle ta över alla leveranser på en dag. Det visade sig att artikelregistret vi fått av vår uppdragsgivare var helt felaktigt och dessutom var det, redan en vecka innan vårt övertagande, helt tomt i Akademisjukhusets lager – något vi fick klä skott för. Det var en tuff period, inte minst pga mediadrevet vi hade efter oss. Familjen mer eller mindre bodde i Uppsala under första månaden för att klara av att få ordning på leveranserna.
Vad har varit det bästa som hänt?
Det är svårt att välja ut något specifikt men ett viktigt steg i början var då vi skrev avtal med OK och KF 1983 – när de startade uthyrning av videofilm. Det var precis när vi skulle gifta oss och vår bröllopsresa blev inte till Venedig utan en helg i Östergötland för att kunna starta upp på bästa sätt. Något annat jag är stolt över är när jag fick förtroendet att starta upp ett bolag för att utveckla Shells butiker. Vi startade då med korv, bake off, kaffe mm. Shell Strandvägen, där vi startade vår gemensamma företagsresa, drevs då av min bror Johan. Det var här vi testade alla nya idéer. Det gick verkligen jättebra och butikernas försäljning växte snabbt så efter tre år köpte Shell bolaget.
Men bägge är överens om att det bästa och roligaste var när vår son Jacob gick in i bolaget under våra tuffa år 2011 och idag är det han som är koncernchef och delägare och vi kan nu successivt börja dra oss tillbaka.
Hur ser vår verksamhet ut idag?
Vi har flera ben men de tre största är:
Apotekstjänst, dosdispensering av läkemedel, som i år kommer att omsätta mer än 2 miljarder kronor och vi vinner upphandlingar i fler och fler regioner.
Bonver Logistics med logistik till konsumenter åt e-handlare såsom t ex skönhetsprodukter av Bianca Ingrossos Caia samt Rituals. Nu när Black Friday närmar sig arbetar vi för högtryck.
Gåshaga Kafferosteri som rostar eget specialkaffe och säljer kaffe ”on-the-go” till service- och livsmedelshandeln samt till kontor.
Sällsynt lyckad kombination
Gerre och Cian har alltid kompletterat varandra och de är en sällsynt lyckad kombination. Gerre älskar kunder, marknadsföring och framtidsvisioner och Cian har sin specialitet inom ekonomi, finansiering och personal. Hon älskar Excel. Hon är också den som fångar bollarna när Gerre kastat upp dem.
Vi har bägge mycket starka viljor och det har alltid varit högt i tak – men det har också alltid funnits och finns en stor ömsesidig respekt, säger de Cian och Gerre avslutningsvis.
Bilaga: Artikel Innovationsfamiljen – där allt är möjligt https://www.lidingonaringsliv.se/2023/11/27/innovationsfamiljen-dar-allt-ar-mojligt/
Artikel skriven av Katarina Palmstierna för Lidingö Näringsliv