Tredje generationens varvsrörelse på Bosön

Farfar startade varvsrörelsen 1977 i Kyrkviken, pappa Kaj Andersson flyttade verksamheten 1986 till Boghammarvarvet och nu i tredje generation har vi flyttat till Bosön, säger Per Boholm som idag driver verksamheten tillsammans med sin hustru Nina Käll och pappa Kaj.
Vi har en fullständig varvsrörelse med förvaring, renoveringar, reparationer, försäljning installationer av båtar och motorer. Det enda vi inte gör är träarbeten och starkströmsarbeten, fortsätter Per.
Vi har både utombordsmotorer och diselmotorer och dessutom elmotor för mindre båtar. När vi flyttade till Bosön för några år sedan fick vi också tillgång till 20 bryggplatser och ett 100 tal båtuppställningsplatser på land.
I huset vi har finns en butik som Nina sköter, kontor och ett stort kök där vi alla kan samlas. Här finns även en maskinhall som är hjärtat av verksamheten, med alla båtmotorer och drev som förvaras inne under vintern, på grund av stöldrisken.
Här är en livlig verksamhet speciellt vintertid, då service och reparationer av motorerna görs, så att de är färdiga till våren då de ska sättas på igen när båtarna går i sjön. I huset kan vi även få in båtar (max 50 fot) i motorhallen som ska repareras.
Vi vill gärna också specialisera oss på båtbottnar då det kommit nya restriktioner för grundbottenfärger som inte alltid är så enkla att hantera själv, så vi skulle behöva bygga någon form av hall där vi på ett miljösäkert sätt kan utföra bottenunderhåll i framtiden enligt dom nya miljödirektiven, dessutom en spolplatta för att kunna samla upp färgrester på ett säkert sätt.
Idag har vi en kallhall på 400 m2 men eftersom den inte har värme är det för kallt att utföra de reparationer som behövs på vintern, så det blir alltid bråda dagar under våren när reparationer ska utföras och båtarna ska i sjön.
På Bosön finns även en båtklubb som har ca 700 båtar med vinter- och sommarplatser. Många av dess båtägare hittar ofta olika fel vid sjösättningen och vill gärna ha hjälp, så våren är en hektisk period då vi gör vad vi kan för att hinna med alla som behöver hjälp.
Förutom familjen har vi fyra anställda. Det är inte alltid lätt att få personal men vi har kontakt med Marina läroverket genom att varje år ha en praktikant som arbetar hos oss, och de senaste två åren har de börjat jobba hos oss, efter avslutad skola, och det är jätteroligt säger Per.
Vi har även en webbshopp som gjort att vi idag är Sveriges största återförsäljare av reservdelar till Yanmars dieselmotorer. Men man kan alltid komma in i butiken för att få hjälp med reservdelar och tillbehör, avslutar Per.
På bilden från vänster: Per Boholm, Pappa Kaj Andersson och Hugo Lindblad Södergren.
Dela gärna detta inlägg