EN KONSTSKOLA MED UNIK HISTORIA

1944 grundade professor Arne Isacsson i Gerlesborg i Bohuslän, den konstskola som idag är en av landets mest välrenommerade grundläggande konstnärliga utbildningar.

– Arne var bara 27 år när han grundade skolan och platsen fick ge dess namn Gerlesborgsskolan och sedan 1958 bedrev skolan även verksamhet i Stockholm men har sedan årsskiftet flyttat till Lidingö i Dalénum, säger Katarina Nitsch som är studierektor.

På skolan i Gerlesborg finns 40 årsplatser och på skolan på Lidingö finns 74 årsplatser, totalt 114. Avgiften – är 12 000 per termin och är CSN berättigad.

Skolan bedriver en tvåårig konstnärlig grundutbildning med fri konst där man lär sig olika konsttyper, material, tekniker, metoder, såsom måleri, teckning, skulptur, video och performance. Utbildningen förbereder eleverna för studier vid en konstnärlig högskola.

Det gäller att utforma sitt eget arbete och utveckla egna idéer och ett eget uttryckssätt och även om man har talang måste man arbeta hårt för att lära sig disciplin och driva sitt eget arbete, likt ett entreprenörsarbete.

Medelåldern är 23 år och de studerande kommer ofta från Nyckelviksskolan eller Estetiskt gymnasium. Det är en mångfald av personer och de lär sig även att respektera varandras sätt att arbeta och uttrycka sig. Empati, samarbete och att ha en öppen inställning till omvärlden och till andra människor är viktiga lärdomar.

Just nu jobbar alla med sina portföljer, dvs. en sammanställning av allt arbete, som de dokumenterar, fotograferar och presenterar i sin dator och dessutom skriver de ett personligt brev som ska ligga till grund för de skolor som de ska söka till.

Ungefär hälften av dem som söker går vidare till olika högskolor såsom Konstfack och Kungl. Konsthögskolan, andra studerar vidare inom exempelvis design, arkitektur, scenografi, grafisk form, film, fotografi, serietecknare, bildlärare eller dataspelsutvecklare.

De studerande på Lidingö kommer till skolan med tåg eller båt och det är av största vikt att kommunikationerna fungerar, speciellt när det gäller föreläsarna och kursledare som är erkända konstnärer med gedigen kunskap inom sina områden och alla är dessutom ”aktiva” idag.

På skolan arbetar vi miljövänligt och hållbart så mycket vi kan och är mycket stolta över vår penseltvätt-station.

Sommaren 2024 arrangerar vi ett 15-tal konstkurser i Bohuslän, 3 till 7 dagar långa för såväl nybörjare som erfarna, där man kan pröva på eller bara vidareutveckla sig.

Många konstnärer vars verk man ser på museer, gallerier och biennaler runt om i världen har gått på Gerlesborgsskolan och studerat vidare på konstnärliga högskolor och utvecklat unika konstnärskap och det känns roligt säger Katarina.

Den 15:e februari har både vi och våra grannar Beckmans designhögskola Öppet hus kl. 17.00-20.00 och alla är välkomna, avslutar Katarina.

www.gerlesborgsskolan.se

På bilden Katrina Nitsch vid Gerlesborgsskolan.

Dela gärna detta inlägg