HUR DRABBAR VATTENBAKTERIERNA VÅRA MÖTESANLÄGGNINGAR PÅ ÖN?

I informationen från staden och i olika media talas det mestadels om hur hushållen drabbas av Lidingös förorenade dricksvatten.

Men det handlar också om Lidingös varumärke och de som gästar ön och då framför allt på våra hotell- och mötesanläggningar. Gästerna har ingen aning om vattenproblemet på Lidingö och de som driver hotell- och mötesanläggningarna gör vad de kan för att inte gästerna inte ska bli lidande.

Exempelvis på Rönneberga har man redan köpt vatten för tusentals kronor och det är inte alla leverantörer som har de mängder som krävs för att verksamheten ska fungera.

-Vi levererar ca 700 koppar kaffe per dag och kaffemaskinerna kommer bara upp i 96 grader, men vatten behöver kokas upp till 100 grader för att vara helt bakteriefritt, säger Gunilla Runsten, vd på Rönneberga. Dessutom behöver vi vatten till att skölja grönsaker, matlagning, is och till alla hotellrum och ju fler rum desto mer vatten behövs.

-Vår spis lagar vi vanligtvis mat på men nu är spisen belamrad med vattenkastruller för att klara vattenförsörjningen, fortsätter Gunilla, likaså i våra kylförråd där vi förvarar våra råvaror, står en massa vattendunkar. Vattnet måste stå kallt och helst mörkt.

Kommunen uppfattas inte som direkt mötesgående och ger inga tydliga anvisningar och hjälper inte till då deras policy är att vattenfrågan bör behandlas av företagen som en ”Krisplan” och med den rekommendation som är till hushåll.

– Men det är stor skillnad på hushåll och hotellverksamhets behov av vatten, säger Gunilla.

Dessutom köper företagen vattentjänster av kommunen, så det borde ingå i kommunens krisplan att kontakta näringslivet och ha kunskap och ge tips och råd om hur man bäst bör gå till väga med ex. vis vattenfilter och hur man hanterar vattnet på bästa sätt, även om det är fastighetsägaren som står för kostnaden.

-Vi måste kunna ringa till vår kommun för att få stöd och diskutera bästa förhållningssätt, men svaret från vår kommun är de inte har den kunskapen, säger Gunilla, vilket är oroväckande, då vatten är helt centralt för daglig överlevnad och drift av verksamheter. Detta innebär att alla måste hitta sina egna lösningar som kanske inte alltid är helt säkra, fortsätter Gunilla som vill att vattensäkerheten nu ska bli ett förbättringsområde innehållande ökad kunskap och bättre kommunikation till näringslivet på ön, då det säkert kommer likande situationer med tanke på pågående klimatförändringar.

LIDINGÖ STADS SENASTE UPPDATERINGAR I VATTENFRÅGAN:

Uppdaterad klockan 13.04 den 8 augusti.

En större uppdatering kommer innan veckan är slut.

Uppdaterad klockan 20.29 den 7 augusti.

För närvarande har inget nytt tillkommit. Rekommendationen att koka dricksvattnet kvarstår.

Dela gärna detta inlägg