En levande arbetsplats och designhögskola

Sedan den 1 augusti 2022 ligger Beckmans Designhögskola på Agavägen 54, i Dalénum, på Lidingö och nu var det dags för ett uppföljningsmöte. Katarina Palmstierna Lidingö Näringsliv, Malin Rosenqvist näringslivschef Lidingö stad och John Svensson Kulturchef Lidigö stad, träffade Karin Ahlqvist kommunikatör på Beckmans och Karina Ericsson Wärn som är rektor för skolan och som berättade att flytten till Lidingö har blivit mycket lyckad.
Till och med de som var tveksamma från början har vänt, säger Karina.
Både lärare och elever tycker att lokalerna är helt underbara, ljusa med stora ytor för både studenter och personal. Vi har dessutom en aula som kan ta 150 personer sittande som vi också hyr ut på kvällar och helger.
Det bästa är dock att vi har en hel livskedja i vårt fina hus. På översta planet finns ett äldreboende och på bottenplanet flyttar nu en barnavårdscentral in och vi är mitt emellan – det känns som ett helt samhälle i miniatyr, och det fattas bara ett hunddagis, säger Karina skämtsamt.
Det känns verkligen som ett levande hus och våra elever bestämde sig helt spontant att genomföra ett Luciatåg för äldreboendet på Lucia och det var mycket uppskattat. Vår hyresvärd Fast Partner är mycket lyhörda, tillmötesgående och närvarande.
Karina har en gedigen bakgrund i konsten och har alltid skapat plattformar åt andra. Hon har bland annat varit verksam som modeskribent och Konstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samt är författare till ett flertal böcker, sedan 2017 är hon rektor för Beckmans Designhögskola. Genom åren har Karina arbetat mycket i Paris där familjen har sin bostad sedan 20 år.
 
Beckmans Designhögskola har tre linjer; Mode – där eleverna ofta blir rekryterade till stora modehus. Form – mest med möbler och produktdesign, där eleverna får pröva på att arbeta med olika material, samt Visuell kommunikation – som innefattar varumärken, bokdesign och mycket annat. Vi har dessutom kvällsundervisning två kvällar i veckan, som är avgiftsbelagd till skillnad mot designhögskolan som är avgiftsfri och leder till en kandidatexamen. Vi har högt söktryck av nya studenter och det är idag 6,7 personer som ansöker per plats.
 
Vi är en stor arbetsplats på ön med 30 personer, 123 studenter och ett par hundra gästföreläsare och en viktig förutsättning för oss är att Lidingöbanan fungerar och där har det varit en del problem sista tiden. Många har i större utsträckning börja ta båten till från stan och ”Båten går som på räls”, dvs alltid på utlovade tider även om det finns önskemål om tätare turer, säger Karina.
 
I Dalénum finns idag inte så mycket handel och service och vi saknar en närbutik, pappershandel och bostäder för studenterna, så vi har börjat bygga samarbete med olika företag i omgivningen, såsom restaurangen 450 Gradi, Tehuset Javas filial och företag i Larsberg och Skärsätra, säger Karina.
 
Redan idag har vi mycket utbyte med Lidingö stads kulturchef, Nyckelviksskolan och Carl Malmstens skolan och samarbeten med fler designföretag står på tur och blir förhoppningsvis början till ett designkluster på ön, avslutar Karina.
På bilden: Karina Ericsson Wärn
Dela gärna detta inlägg