DALÉNUM GLASSBAR – EN LEGEND

Alla talar om Dalénum Glassbar & Café, och vi åkte dit för att ta reda på varför. Där – nere vid kajen i Dalénum och Larsbergs brygga, båthållplatsen där båtarna går till stan – möts vi en vacker morgon av Sara Soraya och Jan Melander. Glassbaren har strålande utsikt över Fjäderholmarna och Stockholms inlopp, så här sitter man gärna och tittar på båtarna över en kopp kaffe och en glass eller en våffla.

Sara och Jan berättar att de drivit glassbaren i sju år. Från början fanns ingen verksamhet på platsen men de fick möjlighet att hyra en bit mark och startade sin drömresa. På sju år har de byggt upp en välrenommerad och omtalad glassbar med exotiska fruktglassar blandade med klassiska fina smaker som choklad, vanilj och jordgubbe. Här kan man också få en extra god kopp kaffe och våfflor. Glassbaren öppnar i mars och stänger i september. Det har blivit en fristad för många som är ute på en promenad och vill ta en paus. Det har också blivit ett utflyktsmål för många äldreboende.

Eftersom Gustaf Dalén är en historiskt känd person kommer det också många turister hit, så Sara och Jan vill gärna hjälpa till att förmedla kunskap om denna historiska plats. Därför har de information på väggarna, och säljer även underlägg och servetthållare med motiv från området och den gamla fyren. Snart kommer de också att sälja brickor med sådana motiv. Många företag köper också glasspresentkort till sina anställda, vilket är mycket populärt.

Men resan hit har inte varit lätt utan har kantats med mycket arbete, säger Sara och Jan.

Först byggdes huset, sedan tillkom en fin uteplats och ett litet hus, där man kan sitta inomhus blåsiga eller regniga dagar. Men under alla dess sju år har det inte funnits vatten eller avlopp framdraget till huset, så Sara och Jan har varje dag fått kånka 150 liter vatten till kaffe, disk, rengöring och dessutom till de fina blomsterdekorationerna på uteterrassen. På sju år har det blivit 220 500 liter vatten – en enorm prestation i sig. Lägg till detta att både Sara och Jan vill att allt ska vara extremt rent och trevligt, så de lägger också många timmar varje dag på att hålla allt rent, och putsar fönster som snabbt blir smutsiga av blåst och havsvatten. Samt hålla rent på terrassen och runt omkring.

Men det är värt allt jobb säger de båda, som har kvalitet och service som nyckelord och vill skapa trivsel och göra livet gladare för främst Lidingöbor.

Idag har de många stammisar, och det är många kunder som skriver fina ord om oss i vår gästbok, säger Sara och ger ett exempel: ”Vi är några återkommande gäster frän Ekbacken och vi är så glada och tacksamma för att ni finns här, ert fabulösa lilla kafé́ – en glassbar med så underbar glass. En fin påminnelse om den krog som fanns här fram till 1880-talet i samband med mjölkleveranserna till Stockholm.

”Sommar som vinter är det alltid rent och prydligt här, säkert er förtjänst. Vi ser fram emot många stunder här framöver. ” Inger Källman och Gun Goldberg”.

– och sådant gör oss lyckliga, fortsätter hon. Också många Stockholmare har hittat till oss och har glassbaren som ett utflyktsmål. De tar båten från Nybrokajen till Larsbergs Brygga och sitter en stund hos oss för att sedan ta båten tillbaka.

Vi älskar vår glassbar – vi har lagt ner vår själ i den och vill utveckla verksamheten ytterligare, så om detta har vi en dialog med Lidingö stad, avslutar Sara och Jan.

Foto och text: Katarina Palmstierna, Lidingö Näringsliv

Dela gärna detta inlägg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *