EN OAS FÖR BARN I ELFVIK

På vår skolgård brinner elden ibland och välkomnar barn och pedagoger vid tidig morgon, säger, Annika Falkenberg och Hedda von Baumgarten som driver Kronjuvelernas Montessoriförskola i ett fint gammalt sekelskifthus i Elfvik.

Annika och Hedda gillar uttrycket ”Think outside the box” och har skapat en verksamhet som är trivsam både för barn och pedagoger. Här råder en hälsosam livsstil med stort fokus på naturen, en aktiv kropp med massor av lek, rörelse och barnyoga och viktiga mål är att våra femåringar ska kunna läsa när de lämnar förskolan. Boktavsträningen börjar redan på småbarnsavdelningen för ett och tvååringar.

Det finns knappt någonting som stoppar oss pedagoger på Kronjuvelernas Montessoriförskola, säger Annika och låter barnen pröva på och allt är inte så där tillrättalagt, fortsätter hon. Här finns utrymme men också en medveten struktur och väl genomarbetade rutiner för att skapa just det utrymmet.

Annika Falkenberg som är Montessorilärare och förskollärare startade Kronjuvelerna Montessoripedagogik år 2017 då hon tog över föräldrakooperativet Rudboda Montessori. Några år senare startade hon sin andra montessoriförskola i Elfvik tillsammans med kollegan Hedda von Baumgarten. Det vackra huset ligger med naturen och skogen inpå knutarna och skapar möjligheter för barnen att komma naturen riktigt nära.

Annika är uppvuxen här på Lidingö och under flera år drömt om att få starta en förskola på denna vackra plats.

-Jag uppvaktade Lidingö Stad under flera år plötsligt fanns det en öppning att få möjlighet att hyra huset och ta hand om naturtomten och skapa en genuin känsla för det gamla fina huset. Ett år efter renoveringen kom vi igång och hade en plan att ta emot 50 barn efter tre år, men redan efter 1,5 år var det fullt och kön hit är nu lång.

På förskolan lär sig barnen både att åka skridskor, prova på skidor på gården om vädret tillåter och många andra aktiviteter som kräver mycket rörelse, säger Annika. Vi har skapat en spännande gård med hinderbana och klättring och fina små träspångar att springa på. På våren och sommaren prunkar rabatterna med blommor som barnen sått tidigt på våren och i varje fönster stor det nu små spirande gröna skott som barnen vårdar och som ska ut i rabatterna där det blir dags, avslutar Annika och Hedda.

Läs mer på: https://www.kronjuvelernaforskola.se

Artikeln skriven av Katarina Palmstierna för Lidingö Näringsliv.

På Bilden Hedda och Annika.

Dela gärna detta inlägg