FÖRETAG PÅ LIDINGÖ 2021 – Stockholmsvägen 40 – Lidingö Bröd & Patisserie AB

BAGERIET SOM ALLA LIDINGÖBOR ÄLSKAR

 

Jag har varit med sedan start 2014 då bageriet öppnades. 2017 köpte jag och min man Fredrik ut två delägare och vi driver sen dess bageriet med Robert Eklann som även har Lidingö Musteri. Jag är den som är på plats dagligen och driver företaget. Fredrik och Robert är med och stöttar i bakgrunden.

Jag älskar mitt jobb säger Anna som är bagare och konditor. Anna har redan Gesällbrev både som bagare och konditor och ska snart avlägga ”Mästarbrev” som Bagarmästare, Jag har redan klarat teoriprovet och nu är det praktiska provet kvar. ”Bagarmästare” är en fin utmärkelse man kan få och jag kommer vara oerhört stolt när jag väl får det i min hand, säger Anna.

För mig är baka och driva företag en livsstil och jag älskar vår lokal, det känns som man kommer direkt in i bageriet och det doftar gott eftersom vi bakar nästan dygnet om. Lokalen har varit och är fantastisk, speciellt i coronatider, då vi har två dörrar, en där man går in i och en där man går ut i, så det är ett flöde där ingen behöver möta andra. Det enda farliga är cykelbanan utanför, den är livsfarlig då cyklarna kommer snabbt och det är ett under att ingen blivit påkörd. Vi har ingen servering inne längre utan har soffor och bord utanför och Lidingöborna klär sig varmt och sitter där med filtar och infravärme och tycker att det är mysigt.

Riskgrupper ringer in sina beställningar och vi går ut på gatan med påsar till bilen på parkeringen utanför.

Bageriet har ända sedan start varit populärt av Lidingöbor, men i och med Corona har det blivit ett annorlunda år. Morgonkaffet och mackan på väg till jobbet har försvunnit och ersatts av eftermiddagsfika, då många jobbar hemma. Vi bakar allt på plats och har förutom den del man ser en källare där saker också produceras.

Vi gör allt själva på plats, även mandelmassa, sylt, vaniljkräm mm och vi följer årstiderna för att nyttja säsongens delikatesser, såsom jordgubbar, äpplen, citroner etc. Nu på vintertid är det mycket choklad och apelsin som efterfråga och vår- och sommartid är det mycket tårtor till olika kalas. Kardemumma- och kanelbullar är alltid efterfrågat. Vi köper också in bästa spannmål och bla. från Warbro Kvarn och Saltå Kvarn. Vi bakar bara på ekologiskt mjöl.

Julen är en av de största försäljningsperioderna och Fettisdagen den 16 februari är som bagarnas nationaldag. I år hoppas vi sälja 4000 semlor denna dag och första bagaren redan kl 02.00 på natten och vi håller på hela dagen tills vi stänger. Expressen hade nyligen ”bästa semlan” test i Stockholmsområdet och vi kom ut med fyra av fem och det är jättebra.

Vi har nio anställda på heltid och 20 på deltid, som arbetar på helger eller efter skolan.  För många som jobbar i butiken är vi ofta den ”första arbetsplatsen” vilket både är roligt och ibland utmanade. Men vi älskar att ungdomar kommer ut i arbetslivet. Våra bagare och konditorer är duktiga yrkesmän med utbildning och några har gesällbrev med stor hantverkskunnighet.

Vi är mycket ödmjuka och tacksamma för att det gått så bra för oss, speciellt nu i Coroantider och vi behöver till och med anställa två personer. På sikt kanske vi öppnar ett bageri till i Stockholm, säger Anna och Fredrik, men först ska jag bli ”Bagarmästare” avslutar Anna.

FAKTA
Företag: Lidingö Bröd & Patisserie AB
Ägare: Anna och Fredrik Björlin samt Robert Eklann
Adress: Stockholmsvägen 40
Anställda: 9 heltid och 20 deltid
Omsättning: 12,5 miljoner 2019

 

 

Dela gärna detta inlägg