Innovatören och den ständiga optimisten

Vi har tidigare skrivit om företaget som utvecklat svidfria portionspåsar för snus samt tobaksfria nikotinpåsar som kan komma att bli en ny standard för portionsförpackade nikotinprodukter. I praktiken är det en ultratunn skyddande hinna som ligger mellan snus och tandkött i varje portionspåse. Bengt Wiberg, på Sting Free AB, kom på idéen, då hans tandläkare sa till honom att sluta snusa.

Då kom jag på tanken att sätta ett plåster på prillan och därmed skapa en skyddande sida mellan tandköttet och snuset, och på den vägen är det, säger Bengt.

Bengt, som bor på Lidingö, och jobbade på Lidingö stad, hoppade av sin trygga anställning som kommunal ekonomichef 2014 och har idag patent i Sverige och efter mycket hårt arbete även i USA. Sedan november är också första steget klart för att rekvirera nationella patent i upp till 40 europeiska länder då European Patent Organization (EPO) nu gett sitt godkännande.

I slutet av förra året var det dags för en första ägarspridning och investeringsrunda. Ett investerarmöte gick av stapeln i Lidingö stadshus och ett flertal investerare kom till mötet och många andra fick ta del av presentation och prospekt digitalt på grund av Covid-19.

Det behövdes en rejäl kassa för att för kunna fortsätta produktutvecklingen, rekvirera patent och göra översättningar etc. Vi behövde minst 0,4 miljoner, vilket överträffades nästan fyra gånger och därmed har vi fått flera nya aktieägare varav flera är Lidingöbor. Professor Curt Enzell, som uppfann portionssnuset under sin tid som forskningschef för Tobaksbolaget, som senare blev Swedish Match, har investerat i bolaget. Bland övriga investerare finns både företag och privatpersoner bl.a. auktoriserad revisor, advokat, managementkonsult, marknadsförare, IT-expert och andra. Nyligen tillkommen aktieägare, och en del av bolagets strategiska arbetsgrupp från april, är den internationella snusexperten Conny Andersson med ett förflutet som Master blender för bl.a. Swedish Match årgångssnus Kardus under åren 2005-2012.

-Bolaget värderas idag till 27 miljoner och det känns helt fantastiskt, säger den ständige optimisten Bengt.

Idag har vi licensavtal med Swedish Match för produktion och försäljning och innan året är slut är vår målsättning att ha fler licensavtal till på plats i Europa, Nordamerika och eventuellt också Asien. Vi förhandlar för närvarande med det första bolaget om licensvillkoren. Utveckling av själva produkten sker hela tiden och likaså görs nya tester tillsammans med partner. Idag finns även tobaksfritt snus gjort på växtfibrer, och även dessa behöver vårt Stingfree skydd då de också svider och kan irritera tandköttet. När patenten söktes var vi förutseende nog att inkludera även tobaksfria nikotinpåsar i patentskyddet.

-I framtiden kanske vi kommer att starta ett samarbetsprojekt med en amerikansk stiftelse som jobbar för en rökfri värld och att reducera rökningens skadeverkningar genom ”harm reduction”. Skademinimering är en självklar del av vår filosofi och Stingfree teknologin kan komma att underlätta detta så det kan bli riktigt intressant, säger Bengt.

-Vi hoppas kunna börja sälja Stingfree produkter redan innan årets slut via licenstagare och de kommer att gå att köpa via e-handel, vilket innebär att man kan få internationell försäljning redan från start. Det är väldigt roligt att det har gått så bra och extra roligt är att jag fått möjlighet att arbeta med min son, civilingenjör Daniel Wiberg, som också är delägare och styrelseledamot i bolaget, avslutar optimisten Bengt.

FAKTA
Företagsnamn: Sting Free AB
Startades: 2014
Ägare: Bengt Wiberg med familj och investerare
Anställda: 0

 

Dela gärna detta inlägg