Lidingöloppet på banan igen

Lidingöloppet startade 1965 och Cecilia Gyldén började som VD i februari 2020, bara tre veckor före pandemin slog till.  Mina första två år på jobbet har varit en lång period av krishantering, säger Cecilia, men det har självfallet också funnits många fina perioder av ljusglimtar. Ibland kände mig som en sjökapten med ett dåligt sjökort som skulle försöka ta mig i hamn utan att gå på grund.

-Det kom olika typer av restriktioner hela tiden och varje dag präglades av osäkerhet runt hur många deltagare som skulle få delta i de olika tävlingarna, säger Cecilia och tillägger att

först var det totalstopp och sen fick det vara högst 50 personer på banan samtidigt under 2020. Tack och lov handlar vår verksamhet i grund och botten om”Folkhälsan”, så vi har hela tiden kunnat fortsätta med att uppmuntra människor till att fortsätta att träna, och och dessutom har vi försökt genomföra olika lopp på nya sätt. Det blev en kreativ process där vi samtidigt var tvungna att permittera alla våra medarbetare.

-Det var tufft då jag bara jobbat i tre veckor och knappt kände mina medarbetare men vi fick vara desto mer kreativa och göra allt själva, säger Cecilia.

Då föddes idén med de digitala loppen, dvs. man kunde springa på hemmabanan på Lidingö eller var som helst i Sverige, men samma sträcka och på vilken tid som helst på dygnet. Det blev starten till det Nationella  Virtuella Lidingöloppet och löpare över hela landet anmälde sig och sprang. Det var 8000 som sprang något lopp under 2020.

2021 blev det ännu värre och vi var nere i 8 personer som fick springa på samma bana samtidigt, när det var som värst för att till sommaren gälla upp till 150 personer.

Då kompletterade vi med den s.k.  Lidingöloppsveckan där olika lopp kunde genomföras under en hel vecka i spåren här på Lidingö.  Restriktionerna lättades ytterligare den 28 september till 900 löpare och 29 september var det helt fritt fram och glädjen var stor, säger Cecilia.

Under 2021 sprang det 21.000 deltagare och deltagarnas betyg blev de högsta någonsin – vi gick inte på grund och vi hade klarat en enorm utmaning och längtan efter att få springa var stor bland alla deltagare.

Vi lärde oss mycket under pandemin men ändå kommit fram till att köra ungefär på samma sätt som före pandemin, med fokus på lopp på plats, men med digitala varianter som komplement, avslutar Cecilia.

LOPPEN 2022

  • 30 april Vårmilen
  • 1 juni Järva Skolstafett
  • 14-15 juni Blodomloppet Stockholm
  • 4 september -Testloppet
  • 23-25 september – TCS Lidingöloppet

FAKTA

Lidingöloppet startade 1965
Normal 35.000 deltagare och över 3000 funktionärer
Världens största terränglopp
Ägs av : IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb

www.lidingoloppet.se

 

 

Dela gärna detta inlägg