Mat i tiden

Hälsosam och klimatsmart mat med svenska råvaror t ex är det Bjärefågels kyckling, svensk quinoa, grå ärta, korall linser mfl. och det tillagas med sous-vide tekniken i singepackade påsar med alla delar av näringskedjan – det är konceptet på MITAS MAT som ligger på Södra Kungsvägen 59.
Mitas Mat som drivs av eldsjälen Mita Magnusson har efter en lång tids letande äntligen hittat sin lokal, där hon både tillagar och säljer maten. Det en ljus och trevlig kombination av kök och butik.
Med Mitas Mat komponerar du själv ihop din måltid precis som du vill ha den.
Utifrån ev intoleranser, smak, portionsstorlek plockar du ihop måltiden, dom är markerade med en siffra och med olika färgmarkeringar dvs: 1 blå protein, 2 röd stärkelserika kolhydrater, 3 grön grönsaks kolhydrater och 4 gul såser/fett. Här kan du nu komplettera tidigare måltid eller köper en komplett hälsosam måltid.
Ett exempel kan vara att du väljer en ”Slow Cocked chicken” (protein) Trikolore kål (grönsak) rismix (kolhydrater) samt mangosås (fett).
Snittpriset ligger ungefär på 130 kronor, alltså lite dyrare än en pizza men betydligt nyttigare, säger Mita.
Allt är tillagat med kärlek, goda kryddor, utan onödiga tillsatser och med sous-vide tekniken som innebär att den vaccumpackas och sedan körs i vattenugnar. Resultatet blir mer näringsrik, smakfull och hållbar, ca 30 dagar efter tillverkning i kylskåp. Plasten vi använder uppfyller givetvis EU-kraven och dessa är komposterbara.
Mita utbildade sig 2002 till kostrådgivare och gav ut den första GI kokboken 2001. 2005 startade hon Food för Life som var ett EU godkänt produktionskök i Vällingby och levererade färdigmat till bland annat ICA, COOP, Hemköp, catering till fester och företag och såklart till GI Boden som var hennes egna lilla Matcafe/butik i Odenplan .
Nu är hon på G igen med sitt eget, som hon så länge önskat och sedan 5 veckor tillbaka är köket/butiken igång och Miljö- och hälsa har varit där och godkänt. Sedan en vecka tillbaka kan man även köpa maten via Foodora/Lidingö.
Vi levererar premiummat och vi utvecklar hela tiden nya goda recept tillsammans med min fantastiska kock. Mita berättar att man även kan komma och handla varmt och klart på plats för avhämtning goda grillade wraps, bakad potatis med tonfiskröra, veckans soppa och säsongens lasagne (gjord på vitkål). Nytt är också Omelettisch – en komplett liten måltid, som kan vara bra som frukost, mellanmål innan träning eller som ett småmål på kvällen. Mita tillägger att med detta koncept hoppas hon att alla kommer bli mer kostmedveten.
På måndagar kl 18.30 startar vi ”drop in” inspiration inom kost och hälsa så det är bara att dyka upp säger hon och hon tillägger att hon ska lära oss allt hon kan.
Jag har gjort betydande investeringar för att dra igång detta, men jag tror på konceptet och brinner för att alla ska kunna ge sin kropp bra bränsle. En sak till säger hon också att man ska tänka på att – man blir vad man äter.
Nu går vi mot slutmålet och det är mot att öppna ”Fooderian” den första hälsosamma fastfood restaurangen, det borde vara en självklarhet att den ska finnas för oss som vill ge kroppen bra saker. Här är tanken att det ska bli en franchise kedja så det kan växa fort och att vi kan få många fler entreprenörer runt i Sverige, avslutar Mita.
Dela gärna detta inlägg