Populär secondhand butik och mötesplats

Artikelserie om företagen i Skärsätra Centrum Nr.1 : Röda Korsets Secondhand butik.

POPULÄR SECONDHAND BUTIK OCH MÖTESPLATS
Först ut av företagen i Skärsätra är Röda Korsets Secondhand butik och Eva Northun som är föreståndare och Marie Rothman volontär hälsar oss välkomna.
Det senaste året har butiken fått ett riktigt uppsving, men så har det inte alltid varit, säger Eva. Butiken öppnades för tre år sedan, men när pandemin kom fick vi stänga i över ett år och när vi öppnade igen var det ganska tufft, men steg för steg har vi arbetat för att tala om att och var vi finns och få Lidingöborna att komma hit för att både skänka och köpa saker, fortsätter Eva. Idag har vi full fart och anledningen till det är delvis att det blivit populärt att köpa second hand på grund av lågkonjunkturen men också att man vill värna om miljön.
Vi har en stor och ljus lokal med ingång från torget som är full med möbler, porslin, glas, bestick, kläder, dukar, mattor, leksaker, barnkläder, vuxenkläder och mycket annat – och man kan göra riktiga fynd. Butiken fungerar även som en mötesplats dit man kan gå och träffa andra en stund. Allt i butiken är skänkt av Lidingöbor men även andra utanför ön, och viljan att skänka bara ökar. Engagemanget och viljan att hjälpa till har aldrig varit så stort som nu, och vi har givare som skänker dödsbon till oss och vi är så tacksamma för alla gåvor, säger Eva.
Genomflödet av saker i butiken är hög, och det krävs mycket arbete för att ta emot alla gåvor, packa upp, sortera, ställa ut i lokalen och sätta ett lämpligt pris. Idag har vi 24 volontärer som hjälper till med det arbetet och som även turas om att bemanna butiken på dagarna. Vi är ett jättefint gäng!
På fredagar har vi något som kallas ”Fredagstipset” – det innebär att vissa saker i butiken kan köpas med 25% rabatt. Vissa föremål med högre värde lägger vi ut på Tradera, fortsätter hon. Vi har också olika event vid olika högtider, såsom glögg till Jul, godis till Påsk och Höstfest där vi bjuder på kaffe, korv och annat.
Vår avdelning för secondhand-kläder växer stadigt, och det är allt fler ungdomar och unga familjer som kommer in både för att köpa och skänka kläder samt andra saker – det har blivit inne att köpa second hand och man vill hushålla både med pengar och miljö.
Kom gärna och besök oss, säger Eva avslutningsvis.
Öppettider: Onsdag, torsdag, fredag 11.00-18.00 och lördag 11.00-15.00,
Pyrolavägen 5 i Skärsätra.
Fakta: :
Ordföranden i Lidingö Rödakorskrets heter Eva Forsberg-Rundgren och förutom butiken har Lidingös Rödakorskrets andra verksamheter: Anhörighetsstöd, Café Hjärna, Första Hjälpen, lokal krisberedskap och simundervisning. Sammantaget är det över 100 personer som på ett eller annat sätt arbetar ideellt.
På bilden: Eva Northun och Marie Rothman
Dela gärna detta inlägg