Företag på Lidingö 2021 – Kyrkviken – Seacastle AB

SEACASTLE AB

– Vårt företagsnamn Seacastle är en engelsk (inte helt korrekt) översättning av mitt efternamn säger, Fredrik Sjöborg som är VD och ägare av båtföretaget Seacastle i Kyrkviken.

– Jag har alltid älskat handel och redan som ung började jag sälja bilar och båtar och till slut blev det lite många. 2008 startade jag företaget och 2010 fick jag möjligheten att köpa varvet i Kyrkviken, då var vi bara två anställda och nu är vi tolv, med olika kompetenser. Vi har också tre stycken nyanlända som får möjlighet att lära sig språket och komma in i arbetslivet hos oss genom så kallat nystartsjobb.

– Vi har specialiserat oss på motorbåtar, mest på grund av vattendjupet längst in i Kyrkviken, där vårt företag och vår marina är beläget.

– Vi har idag fyra ben att stå på, fortsätter Fredrik. Båtförsäljning, båtförmedling, vinterförvaring och motorservice. Vi är ett så kallat fullservicevarv.

Seacastle vinterförvarar 150 båtar och hade 2020 en försäljning av 130 båtar. De säljer bland annat XO, Viggo, Saxdor, Hwila Capelli och Kawasaki vattenskotrar.
– Senaste fem åren har det hänt mycket inom båtdesign och båtteknik och båtar har fått ett nytt utseende. De blir mer sjödugliga och inrymmer mer teknik, säger Fredrik Sjöborg.

I mars förra året, mitt under pågående båtmässan i Älvsjö bröt pandemin ut och mässan fick stängas.
– Där och då var det katastrof! säger Fredrik. Men så blev det inte. För oss gällde det att tänka annorlunda. Mässan brukar vara vårt primära säljfönster men vi fick istället använda sociala medier och personliga möten i vårt showroom. Som tur har vi stora lokaler och kan hålla avstånd.

– Vi har klarat oss bra genom pandemin och vi är glada över att vi har flera ben att stå på. Försäljningen har gått bra men förmedlingen är så gott som borta. Vi har också mycket bra samarbete med de marina företagen här på ön såsom Lidingövarvet, Gåshaga och Bosön.

– Vår utmaning framåt är att fortsätta vidareutveckla verksamheten och området. Vi ser framför oss ett funktionellt och trevligt båtkluster med olika kompletterande marina verksamheter.

Ny planering för området pågår redan, då det ska byggas bostäder där Beijer bygg hade sin verksamhet.
– Vi har en väldigt bra dialog med kommunen, politikerna och Lidingö Näringsliv och jobbar med att kontinuerligt utveckla vår verksamhet.

FAKTARUTA
SeaCastle AB
Varvsvägen 1 i Kyrkviken
Ägare/VD Fredrik Sjöborg
12 anställda
Omsättning 63 miljoner
Säljer >150 båtar/år
Förvarar >150 båtar/år

Dela gärna detta inlägg